ghorabaa

Kitaab wa Soennah
 
IndexPortalRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 De regelgeving betreffende het vieren van de verjaardag van een kind

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Ghorabaa
Admin
avatar

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

BerichtOnderwerp: De regelgeving betreffende het vieren van de verjaardag van een kind   di jun 17, 2008 10:33 am

De regelgeving betreffende het vieren van de verjaardag van een kind
Geschreven door Shaych Mohammed bin Saalih al-'Othaymien
Wednesday 26 December 2007


Vraag:

“Wordt de viering van verjaardagsfeestjes van kinderen beschouwd als het imiteren van de westerse ongelovigen, of is het vermaak voor de geest, en een manier om vreugde in het hart van het kind en zijn familie te brengen?”


Antwoord:

“De viering van verjaardagsfeesten is van twee soorten; of het is een vorm van aanbidding of het is een gebruik.

Als het een vorm van aanbidding is, dan is het een innovatie in de religie van Allaah. En het is bevestigd dat de Profeet (salallaahoe 'alayhie was sallem) tegen innovatie waarschuwde, omdat het een dwaling is, want hij heeft gezegd:

“Pas op voor de toegevoegde zaken (innovaties), want elke toevoeging is dwaling en elke dwaling is in het vuur.”

Als het een gebruik is, dan zij er twee verboden aan verbonden:

Het beschouwen van een normale dag als zijnde een feestdag. Dit is een vorm van Allaah en Zijn Boodschapper voorgaan, want op deze manier bevestigen we een feestdag in de Islaam die niet voorgeschreven is door Allaah en Zijn Boodschapper .

Toen de Boodschapper van Allaah naar Medina emigreerde, bemerkte hij dat de Ansaar(1) twee dagen hadden die zij vierden en gebruikten als feestdagen. Hij zei vervolgens:

"Voorwaar Allaah heeft hen voor jullie verruild met hetgeen dat er superieur aan is, (namelijk) Eed-ul-Fitr en Eed-al-Adha.”

Het is een imitatie van de ongelovigen, want dit gebruik is niet van de gebruiken van de Moslims, beter gezegd is het overgenomen van anderen. Het is bevestigd dat de Profeet (salallaahoe 'alayhie was sallem) heeft gezegd:

“Eenieder die een volk imiteert is voorzeker van hen.”

Tevens is het niet prijzenswaardig voor iemand om van hoge leeftijd te zijn, behalve als deze jaren zijn besteed in tevredenheid van Allaah, de Meest Eerbiedwaardige en Majesteitelijke, en in gehoorzaamheid aan Hem. Want de beste van de mensen zijn degenen wiens leven lang is en wiens daden vroom zijn, en de slechtste van de mensen zijn degenen wiens leven lang is en wiens daden verdorven zijn. Het is ook om deze reden dat enkele geleerden het afkeurden om smeekbeden te maken voor een lang leven zonder specifiek te zijn. Zij keurden het af dat er tegen een persoon werd gezegd: “Moge Allaah uw leven verlengen”, zonder dat het gespecificeerd werd, bijvoorbeeld door te zeggen: “Moge Allaah uw leven verlengen in gehoorzaamheid jegens Hem”, of: “Moge Allaah uw leven verlengen in vroomheid” of zoiets soortgelijks. Dit is omdat een lang leven slecht kan zijn voor een persoon, want een lang leven met slechte daden (wij zoeken toevlucht bij Allaah daarvan) is slecht voor een persoon. Het is een vermeerdering in zijn bestraffing en een kwalijk gevolg voor hem.

De Allerhoogste zegt:

“En degenen die onze tekenen verwerpen, wij zullen hen geleidelijk beetpakken met bestraffing, op manieren die zijn niet bemerken. En Ik stel hen alleen uit, voorzeker mijn plan is sterk.” [Soeraah Al-A’raaf: 182-183]

Hij, de Meest Glorieuze, zegt tevens:

“En laat de ongelovigen niet denken dat ons uitstellen van hun straf goed voor hen is. Wij stellen het alleen uit zodat zij in zondigheid kunnen toenemen. En voor hen is een ongenadige foltering.” [Soerah Aali-Imraan: 178]

(1) De oorspronkelijke bewoners van Medina die de Islaam accepteerden en de Profeet (salallaahoe 'alayhie was sallem) en de emigranten van Mekka hielpen, moge Allaah tevreden zijn met hen allen.


Arabische Bron: Fataawa Manaar Al-Islaam: 143


Bron: http://www.ahloelhadieth.com/index.p...=136&Itemid=34
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ghorabaa.forumactie.com
 
De regelgeving betreffende het vieren van de verjaardag van een kind
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
ghorabaa :: Algemeen-
Ga naar: