ghorabaa

Kitaab wa Soennah
 
IndexPortalRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Is het passend om iedereen met het woordje 'Sheikh' aan te spreken

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Ghorabaa
Admin
Ghorabaa

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

BerichtOnderwerp: Is het passend om iedereen met het woordje 'Sheikh' aan te spreken   di jul 29, 2008 11:08 pm
Vraag: De Vrede zij met jullie en Allaah's barmhartigheid en zegeningen. Is het passend om iedereen met het woordje 'Sheikh' aan te spreken, vooral omdat dit woordje wijdverspreid is tegenwoordig. Om deze reden hoop ik op een verduidelijking hierover.


Antwoord: Het woordje 'Sheikh' wordt in de Arabische taal gebruikt voor de 'grotere', dit kan de grotere (oudere) zijn wat leeftijd betreft of de grotere wat positie betreft vanwege zijn kennis of bezit e.d. betreft. En dit woord wordt niet gebruikt voor iemand die jong is, maar zoals jij al zei, het is tegenwoordig zo wijdverspreid dat zelfs iemand die onwetend is of helemaal niets weet 'Sheikh' wordt genoemd. Naar mijn mening is dit iets wat niet hoort. De reden hiervoor is dat als je deze persoon 'Sheikh' noemt, terwijl hij onwetend is, de mensen hierdoor misleid zullen worden. Zij zullen denken dat hij kennis bezit en daardoor naar hem toegaan om fataawa (islamitische uitspraken op een vraagstuk) te vragen of iets dergelijks. Dit heeft grote schade aangericht en vele mensen - wij vragen Allaah voor ons en hen om leiding -, hebben er geen moeite mee om gewoon een fatwa te geven als zij hierom worden gevraagd, zelfs als dit zonder kennis is. Dit komt omdat men denkt dat als men zegt 'ik weet het niet', dit een gebrek is van zijn kant. In werkelijkheid is het zo dat als iemand zegt 'ik weet het niet' over datgene waar hij geen kennis over heeft, dat dit juist perfectie van zijn kant is. Maar de zielen zijn op zo'n manier geschapen dat zij houden van bekendheid, behalve degenen die Allaah, de Almachtige en Majesteitelijke, hiervoor heeft behoed. Ik ben daarom van mening dat het woordje 'Sheikh' alleen gebruikt moet worden voor iemand die het verdient vanwege zijn ouderdom, zijn nobiliteit, zijn leiding over zijn volk of zijn kennis. Dit is hetzelfde als mensen die 'gewone' geleerden 'Imaam' (leider) noemen, zelfs als deze geleerde behoort tot degenen die blindelings volgen, zeggen zij: 'Hij is Imaam'. Dit is ook iets wat niet hoort. Het woordje 'imaam' dient alleen gebruikt te worden voor degene die het verdient om imaam te zijn, die volgelingen heeft en wiens woorden waarde hebben bij de moslims.

Wat ons nog rest te zeggen is dat jij de salaam (vredesgroet) hebt gegeven en zo ook de broeder voor jou, hij gaf ook de salaam toen hij zijn vraag stelde, en dit is niet van de sunnah. Het is namelijk zo dat de metgezellen -moge Allaah tevreden met hen zijn-, als zij een vraag aan de Boodschapper wilden stellen, niet gewoon waren om hem de salaam te geven, behalve degene die naar de zitting toekomt, deze persoon geeft wel de salaam.

Liqaa al-Baab al-Maftoeh 117, Zijn Eminentie, ash-Sheikh Muhammad Ibn Saalih al-'Uthaymien - moge Allaah hem genadig zijn -.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ghorabaa.forumactie.com
 
Is het passend om iedereen met het woordje 'Sheikh' aan te spreken
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
ghorabaa :: Algemeen-
Ga naar: