ghorabaa

Kitaab wa Soennah
 
IndexPortalRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Etiquette voor naar het toilet gaan.

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Ghorabaa
Admin
Ghorabaa

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

BerichtOnderwerp: Etiquette voor naar het toilet gaan.   di sep 02, 2008 2:21 am

Etiquette voor naar het toilet gaan.

1. Neem niets mee waar de naam van Allaah op staat. Echter, indien men bang is dat men het anders kwijtraakt, of als het gewikkeld is in iets, dan mag het wel.

2. Ga ver weg van de mensen en scherm je van hen af. Dit is vooral belangrijk bij de ontlasting.

3. Het uitspreken van de Tasmiyyaah (het zeggen van ‘In de Naam van Allaah’) en de Isti'adhaa (het zeggen van ‘Ik zoek mijn toevlucht tot Allaah’) voor je het toilet binnen gaat. Indien men in de buitenwereld is, dan zegt men dit bij het opstropen of het uitdoen van de kleding. Het is een Soennaah om te zeggen: ‘In de Naam van Allaah. O Allaah, Ik zoek mijn toevlucht tot U van de mannelijke en de vrouwelijke Satans.’ {Bismillaah, Allaahoema Inie A'oedhoe Bika Minal Khoebthie Wal Khabaa'ieth}

Bij het verlaten van het toilet zei de Profeet : ‘Uw vergeving, O Heer’. {Ghoefraanak}

4. Men moet zich onthouden van spreken, al is dit het gedenken van Allaah of iets anders. Men mag ook niet iemand die groet terug groeten, of degene die oproept tot het gebed na zeggen. Alleen in gevallen van noodzaak is spreken toegestaan, zoals het leiden van een blinde die anders zou vallen. Als men niest tijdens het doen van de behoefte, dan kan men Allaah bedanken in zijn hart, zonder het bewegen van de tong.

5. Het respecteren van de Qiblaah, door haar niet de rug of het gezicht toe te keren.

6. Zoek een zachte, verlaagde plek op, zodat je niet geraakt wordt door iets onreins.

7. Doe je behoefte niet bij een hol, zodat je niet getroffen wordt door een giftig dier of insect.

8. Ontwijk plaatsen waar mensen normaliter in de schaduw zitten, waar ze langslopen of waar ze bijeenkomen om te kletsen.

9. Urineer niet in de douche, stromend water of stilstaand water.

10. Urineer niet staand, omdat dit ongepast is en tegenstrijdig met goede gewoonten. Daarnaast loop je zo ook het risico geraakt te worden door spetters. Echter, indien men weet dat hij niet geraakt wordt door spetters, dan is staand urineren toegestaan.

11. Veeg de afscheidingswegen, zowel voor als achter, af van viezigheden. Deze handeling is verplicht en geschiedt door middel van steentjes of iets anders dat droog of hard is. Verder moet het niet iets zijn dat gerespecteerd wordt. Naast steentjes mag men dus ook papier of een doekje gebruiken of water.

12. Men moet zijn afscheidingswegen niet met zijn rechterhand afvegen. Deze hand moet niet in aanraking komen met viezigheden.

13. Na het schoonmaken, wrijft men zijn handen met aarde of wast ze met zeep of iets dergelijks.

14. Besprenkel je geslachtsdeel en (onder)broek met water, na het urineren. Zo voorkomt men later twijfels of influisteringen van Satan.

15. Het binnengaan van het toilet dient te gebeuren met de linkervoet voor. Het verlaten van het toilet gebeurt met de rechtervoet voor.

-----

Bron: Uitleg van de zuilen van Islaam & Imaan
Geschreven door: Mohammed bin Jamil Zino
Vertaald door: Mohammed Bendaoud
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ghorabaa.forumactie.com
 
Etiquette voor naar het toilet gaan.
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
ghorabaa :: Algemeen-
Ga naar: