ghorabaa

Kitaab wa Soennah
 
IndexPortalRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Shaykh Ul-Islaam Ibn Taymiyyah heeft gezegd:

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Ghorabaa
Admin
avatar

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

BerichtOnderwerp: Shaykh Ul-Islaam Ibn Taymiyyah heeft gezegd:   do mei 22, 2008 9:22 am

Shaykh Ul-Islaam Ibn Taymiyyah heeft gezegd:

“De Tawhied waar de Boodschappers mee kwamen omvat alleen de bevestiging van de aanbidding voor Allaah Alleen, dat hij getuigt voor laa ilaaha illa Allaah: hij bidt alleen Hem aan; hij vertrouwt alleen op Hem; loyaliteit toont hij alleen omwille van Hem en vijandschap toont hij alleen omwille van Hem; en hij verricht alleen omwille van Hem. En dit omvat het bevestigen aan Hem wat Hij aan Zichzelf bevestigd heeft van de Namen en Eigenschappen.

De Verhevene heeft gezegd: “En jullie Ilaah (God) is Eén Ilaah, laa ilaaha illa Huwa (er is geen ilaah (god) die het recht heeft aanbeden te worden, behalve Hij), de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle.” (Al-Baqarah 2: 163)

En de Verhevene heeft gezegd: “En Allaah zei: “Neem geen ilaahain (twee goden). Voorzeker, Hij is alleen Eén Ilaah (God). Vrees Mij dan.” (An-Nahl 16: 51)

En de Verhevene heeft gezegd: “En wie ook een andere ilaah (god) aanroept (of aanbidt), waar hij geen bewijs voor heeft; dan is zijn afrekening alleen bij zijn Heer. Voorzeker! De ongelovigen zullen niet succesvol zijn.” (Al-Moe-minoen 23: 117)

En de Verhevene heeft gezegd: “En vraag (O Mohammed) degenen van de Boodschappers die Wij voor jou gezonden hebben: 'Hebben Wij ooit aalihah (goden) aangewezen om aan te bidden naast de Meest Barmhartige?'” (Az-Zukhruf 43: 45)

En Hij informeerde over elk Profeet van de Profeten dat zij de mensen opriepen tot de aanbidding van Allaah Alleen, zonder enige deelgenoot.

En Hij heeft gezegd: “Inderdaad, er is een uitstekend voorbeeld voor jullie in Ibraahiem (Abraham) en zij die met hem waren (van de Profeten), toen zij tegen hun volkeren zeiden: 'Voorzeker, we zijn vrij van jullie en wat jullie naast Allaah aanbidden, we hebben jullie verworpen, en er is tussen ons en jullie vijanschap en haat begonnen voor altijd, totdat jullie in Allaah Alleen geloven.'” (Al-Moemtahanah 6: 4)

En Hij heeft over de polytheïsten gezegd: “Voorzeker, toen er tegen hen werd gezegd: 'Laa ilaaha illa Allaah', werden ze hoogmoedig. En zeiden: 'Gaan wij onze aalihah (goden) laten voor een krankzinnige dichter.'” (As-Saaffaat 37: 35-36)

En dit is veel terug te vinden in de Qoer-aan.

De bedoeling van de Tawhied is niet enkel Tawhied Ar-Ruboebiyyah, en dat is het geloof dat Allaah Alleen de wereld geschapen heeft, zoals dit gedacht wordt door de volgelingen van Kalaam (theologische retoriek) en Tasawwoef (soefisme). Zij denken dat als zij dit met het bewijs bevestigen, dat zij dan de top van de Tawhied bevestigd hebben, en dat als zij hiervoor getuigen en voldoen, de top van de Tawhied hebben voldaan.

Een persoon indien hij gelooft in al Hetgene wat de Heer - verheven is Hij - recht op heeft van de Eigenschappen en Hem vrijspreekt van alles waar Hij van wordt vrijgesproken en gelooft dat Hij Alleen de Schepper van alles is, is hij nog steeds geen monotheïst, totdat hij getuigt voor laa ilaaha illa Allaah (dat er geen ilaah (god) het recht heeft aanbeden te worden, behalve Allaah) Alleen. Door te geloven dat Allaah Alleen de Ilaah (God) is die recht heeft op de aanbidding, en de aanbidding van Allaah Alleen zonder enige deelgenoot accepteert.

En “de Ilaah” is de Ma-loeh, de Ma'boed: Hij die recht heeft op de aanbidding.

“De Ilaah” betekent niet Hij Die in staat is (de schepping) te ontwerpen. Want als de uitlegger “de Ilaah” uitlegt met Hij Die in staat is te ontwerpen en gelooft dat deze betekenis de uitzonderlijke Eigenschap van de Ilaah is, en het bevestigen van dit de top van de Tawhied maakt - zoals dit gedaan wordt door de Moetakallimah As-Sifaatiyyah, en dit is wat zij toeschrijven aan Abie-l Hasan en zijn volgelingen - dan hebben zij geen kennis van de werkelijke Tawhied met welke Allaah Zijn Boodschapper salla Allaahoe 'alaihi wasallam gezonden heeft. Want de Arabische polytheïsten geloofden dat Allaah Alleen de Schepper van alles is, en met dit waren ze toch polytheïsten.

De Verhevene heeft gezegd: “De meeste van hen geloven niet in Allaah, behalve dat zij polytheïsten zijn.” (Yoesuf 12: 106)

Een groep van de Selef (voorgangers) zei: “Je vraagt hen: 'Wie heeft de hemelen en de aarde geschapen?' Ze zullen zeggen: 'Allaah.' En toch met dit bidden ze anderen aan.”

De Verhevene heeft gezegd: “En Zijn Woorden: “Zeg: 'Aan wie behoort de aarde en wat zich daarin bevindt? Indien jullie weten!' Ze zullen zeggen: '(Het behoort) aan Allaah!' Zeg: 'Zullen jullie dan niet nadenken?'

Zeg: 'Wie is de Heer van de zeven hemelen en de Heer van de Grote Troon?' Ze zullen zeggen: 'Allaah.' Zeg: 'Zullen jullie dan niet vrezen?'

Zeg: 'In Wiens Hand is de Soevereiniteit van alles (d.w.z. de schatten van alle dingen) en Hij beschermt (alles), terwijl er tegen Hem geen beschermer is, indien jullie weten?' Ze zullen zeggen: 'Aan Allaah.' Zeg: 'Hoe zijn jullie dan misleid en weggekeerd van de waarheid?'” (Al-Moe-minoen 23: 84-89)

Niet iedereen die gelooft dat Allaah Verhevene de Heer van alles is en de Schepper ervan, zal alleen Hem aanbidden; zal alleen Hem aanroepen; zal alleen op Hem hopen en alleen Hem vrezen; zal omwille van Hem loyaal zijn en omwille van Hem vijandig zijn; zal Zijn Boodschappers gehoorzamen en gebieden met hetgene hij geboden is en verbieden wat hem verboden is. En de meerderheid van polytheïsten geloofden dat Allaah de Schepper van alles is, en bevestigden de bemiddelaars die zij als deelgenoten naast Hem plaatsten en als rivalen naast Hem namen (in Zijn aanbidding).

De Verhevene heeft gezegd: “Hebben zij anderen als bemiddelaars genomen naast Allaah? Zeg: 'Ook al als zij over niets macht hebben en geen intelligentie bezitten?' Zeg: 'Aan Allaah behoort alle bemiddeling. Aan Hem behoort de Soevereiniteit van de hemelen en de aarde.'” (Az-Zoemar 39: 43-44)

En de Verhevene heeft gezegd: “En ze bidden naast Allaah aan wat hen niet schaden noch baten kan, en ze zeggen: 'Dezen zijn onze bemiddelaars bij Allaah.' Zeg: 'Informeren jullie Allaah over wat Hij niet kent in de hemelen en de aarde?' Vrij van tekortkomingen is Hij en Verheven boven dat wat zij (aan Hem) toekennen van deelgenoten!” (Yoenus 10: 18)

En de Verhevene heeft gezegd: “En jullie zijn werkelijk alleen tot Ons gekomen (zonder rijkodm, metgezellen of iets anders) zoals Wij jullie de eerste maal geschapen hebben. Jullie hebben alles wat Wij jullie gegund hebben achter jullie gelaten. We zien jullie bemiddelaars niet met jullie over wie jullie beweerden dat zij deelgenoten zijn (met Allaah). Nu zijn alle relaties tussen jullie en hen afgesneden, en alles wat jullie beweerden is van jullie verdwenen.” (Al-An'aam 6: 94)

En de Verhevene heeft gezegd: “En van de mensheid zijn sommigen die naast Allaah anderen als rivalen nemen (in de aanbidding). Ze houden van hen zoals zij van Allaah houden.” (Al-Baqarah 2: 165

En daarom zijn er onder de volgelingen van dezen, degene die voor de zon, de maan en de sterren neerknielt, ze aanroept, en voor ze vast en aan hen offert, en toenadering tot ze zoekt, en daarna zegt hij: “Dit is helemaal geen Shirk! Shirk is alleen als ik geloof dat zij voor mij beheert. Als ik haar als middel en tussenmiddel neem, ben ik geen polytheïst.”

En wat met noodzaak bekend is in de Islamitische religie is dat dit Shirk is.”

(Einde citaat uit Fath Al-Madjied 25-27)

Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ghorabaa.forumactie.com
 
Shaykh Ul-Islaam Ibn Taymiyyah heeft gezegd:
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
ghorabaa :: Ilm & Da’wah/ Kennis & Uitnodiging naar Allaah-
Ga naar: