ghorabaa

Kitaab wa Soennah
 
IndexPortalRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Een succesvolle Ramadaan

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Ghorabaa
Admin
Ghorabaa

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

BerichtOnderwerp: Een succesvolle Ramadaan   do mei 22, 2008 9:44 am

Een succesvolle Ramadaan
Ithaaf Ahlil Eemaan bi Duroos Shahr ar-Ramadaan pg. 119-120
Door Shaykh 'Allaamah Saalih al-Fawzaan.
Vertaald door Umm 'Alee - moge Allāh haar beschermen.

al-Hamdulillāhi Rabbi l-'ālamīn, was-Salātu was-Salāmu 'ala l-Hādi l-Aamīn,
Rasūlin 'ālaminah wa l-Umiyyīn, al-Mursali rahmatan li l-'ālamīn...________________________________De vroomheid en nederigheid van de Salaf


Wanneer de Ramadaan dichtbij was, vroegen de Salaf-us-Saalih veelvuldig vergeving bij Allaah 'Azza wa Jall, toonden berouw en vreesden dat hun (daden) niet geaccepteerd zouden worden. Ze spanden zich in de Ramadaan en buiten de Ramadaan in (met betrekking tot) aanbidding; naderhand waren zij angstig dat niets hiervan geaccepteerd zou worden.


Hoe de Salaf zich gedroegen wanneer de Ramadaan naderde en wanneer het tot een einde kwam


Ze zochten vergiffenis bij Allaah en toonden berouw. Zo veel dat het is overgeleverd dat zij du'aa deden bij Allaah voor zes maanden, opdat hij hen toe zou staan om de Ramadaan te bereiken. Als Hij hen dan toestond om de Ramadaan te bereiken, vastten en baden zij in de nacht en de daaropvolgende zes maanden deden ze du'aa dat Hij de maand Ramadaan van hen zou accepteren.


Tekenen dat de Ramadaan is geaccepteerd


Goede daden die opgevolgd worden door het goede is een goed teken dat (deze daad) is geaccepteerd, of het nu betrekking heeft tot de Ramadaan of iets anders. Als de Muslim in een goede staat is na de Ramadaan (en hij) verricht vele goede daden, dan is dit een bewijs van acceptatie.


Tekenen dat de Ramadaan niet is geaccepteerd


Als het tegengestelde waar is en hij volgt het goede op met het slechte en zodra de Ramadaan over is hij doorgaat met zondes, achteloosheid en (zich) weg wendt van de gehoorzaamheid aan Allaah, dan is dit een bewijs dat de Ramadaan niet geaccepteerd is.


Elke persoon kent zijn ware toestand na de Ramadaan. Dus laat hen kijken; als zij in een betere staat zijn, laat hen dan Allaah danken, want dit laat zien (dat het is) geaccepteerd. Als hun toestand erger is, laat hen dan berouw tonen bij Allaah en de vergeving zoeken van Allaah, want dit is een bewijs dat het niet geaccepteerd is en het is een bewijs van achteloosheid en nalatigheid.


Wanhoop niet aan de Genade van Allaah


Maar de dienaar moet de hoop in de Genade van Allaah niet verliezen. Hij zou de deur die tussen hem en Allaah staat niet moeten sluiten en wanhopen aan de Genade van Allaah.


"Zeg: O Mijn dienaren die zichzelf onrecht hebben aangedaan (door het plegen van slechte daden en zondes). Wanhoop niet aan de Genade van Allaah: waarlijk, Allaah vergeeft alle zondes. Hij is de Meest Vergevingsgezinde, Meest Genadevolle."[Surah az-Zumar: ayaa 53]


En het is aan hem om berouw te tonen en de vergeving van Allaah te zoeken en terug te keren naar Allaah 'Azza wa Jall. Allaah accepteert het berouw van degenen die berouw tonen.


"En Hij is het Die berouw van Zijn Dienaren accepteert en zondes vergeeft. En Hij weet wat jullie doen." [Surah ash-Shurah: ayaa 25]

Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ghorabaa.forumactie.com
 
Een succesvolle Ramadaan
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
ghorabaa :: Ramadan/vasten-
Ga naar: