ghorabaa

Kitaab wa Soennah
 
IndexPortalRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Yawm al-Hoebb (Valentijnsdag)

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Ghorabaa
Admin
Ghorabaa

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

BerichtOnderwerp: Yawm al-Hoebb (Valentijnsdag)   vr mei 23, 2008 3:52 pm

Vraag: Sommige mensen vieren Yawm al-Hoebb (Valentijnsdag) op Veertien Februari [de tweede maand van de Christelijke Gregoriaanse kalendar] ieder jaar door het uitwisselen van rode rozen en geschenken. Zij kleden zich ook in rode kleding, en feliciteren elkaar (op deze gelegenheid). Sommige snoepwinkels produceren speciale snoepjes - roodgekleurd - en tekenen harten erop. Sommige winkels adverteren hun goederen die speciaal betrekking hebben op deze dag. Wat is de Islaamitische opinie [betreffende het volgende]:
1. Het vieren van deze dag?
2. Het kopen van dingen in deze winkels op deze dag?
3. Het verkopen - door winkeleigenaren die niet vieren - van de dingen die gebruikt worden als geschenken, aan degenen die aan het vieren zijn?

Moge Allaah jullie met al het goede belonen!

Antwoord: Het duidelijke bewijs vanuit de Qor'aan en de Soennah - en dit is overeengekomen door consensus (idjmaa`) van de vroegere generaties van de Moslim gemeenschap - toont aan dat er slechts twee feesten in Islaam zijn: `Ied al-Fitr (na het vasten in de maand Ramadhaan) en `Ied al-Adhaa (na het staan bij `arafah voor de pelgrimstocht).

Elke andere "`ied" - of het nou gaat om een persoon, groep, incident of welke gelegenheid dan ook - is een ge?nnoveerde `ied. Het is niet toegestaan voor de moslim mensen om erin deel te nemen, het goed te keuren, enige vorm van vreugde te tonen op deze gelegenheid, of het assisteren op welke manier dan ook - want het is het overtreden van de grenzen van Allaah:

En wie de grenzen van Allaah overtreedt, heeft zichzelf onrecht aangedaan. [Soerah at-Talaq (65): 1]

Als we aan deze gefabriceerde `Ied, het feit toevoegen dat het één van de `Ieds van de ongelovigen is, dan is zonde boven zonde. Dit is omdat het tashabbuh (imitatie) van de ongelovigen is, en een soort van Moewalaat (loyaliteit) jegens hen. En Allaah heeft de gelovigen verboden van het imiteren van hen en het hebben van liefde voor of loyaliteit jegens hen in Zijn Almachtige Boek (Al-Qor'aan). Het is ook bevestigd van de Profeet dat hij zei: Wie een volk imiteert is één van hen.

`Ied al-Hoebb (de viering van Valentijnsdag) valt onder de categorie van wat hier vermeld is, want het is één van de heidense Christelijke feestdagen. Het is dus niet toegestaan voor een moslim, die gelooft in Allaah en de Laatste Dag, om erin deel te nemen, het goed te keuren, of (iemand op die gelegenheid) te feliciteren.

Integendeel, het is verplicht om het te laten en er ver weg van te blijven - in antwoord op Allaah en Zijn Boodschapper, en om zichzelf te distanti?ren van de toorn van Allaah en Zijn Bestraffing.

Toegevoegd, het is verboden voor een moslim om te assisteren of te helpen in deze `Ied, of enige andere van de verboden/illegale vieringen op welke manier dan ook - of het nou is door voedsel of drank, verkopen of kopen, productie, giftschenking, correspondentie, aankondigingen, etc. Al deze dingen worden beschouwd als co?peratie in zonde en overtreding en ongehoorzaamheid van Allaah en Zijn Boodschapper. Allaah, de Glorieuze en Allerhoogste, zegt:

En help elkaar in rechtvaardigheid en vroomheid, en help elkaar niet in zonde en overtreding. En vrees Allaah, voorwaar, Allaah is streng in bestraffing. [Soerah al-Maa'idah (5): 2]

Het is eveneens verplicht voor elke moslim om zich strikt vast te houden aan de Qor'aan en de Soennah in elke situatie - in het bijzonder in tijden van verleidingen en corruptie. Het is verplicht dat hij/zij begrijpt, zich bewust en gewaar is van het vallen in de dwalingen van degenen waarop Allaah boos is (Joden) en degenen die verdwaald zijn (Christenen) en de immorele mensen die geen angst hebben voor de bestraffing - noch hoop op beloning - van Allaah, en die helemaal geen aandacht schenken aan de Islaam.

Het is noodzakelijk voor de moslim om te vluchten naar Allaah, de Allerhoogste, Zijn Hidaayah (Leiding) zoekend, en Thabaat (Standvastigheid) op het Pad. Voorwaar, er is geen Gids behalve Allaah, en niemand die standvastigheid kan schenken behalve Hij.

En met Allaah is al het Succes en moge Allaah vrede en zegeningen zenden aan onze Profeet en zijn familie en zijn metgezellen.


Het Permanente Comité voor Islaamitisch Onderzoek en Fataawaa
Voorzitter: Shaych 'Abdoel-'Aziez Aal ash-Shaych;
Vice Voorzitter: Shaych Saalih ibn Fauwzaan;
Lid: Shaych 'Abdoellaah ibn Ghoedayyaan;
Lid: Shaych Bakr ibn 'Abdoellaah Aboe Zayd

Fataawa al-Ladjnah ad-Daa'imah lil-Boehoeth al-'Ilmiyyah wal-Iftaa. - Fatwaa Nr. 21203

Bron: http://www.sahab.net/sahab/showthrea...hreadid=318257
Fatwaa van Shaych Mohammed al-Othaymien (moge Allaah barmhartig met hem zijn) omtrent Valentijnsdag

Vraag: Edele Shaych, Mohammed Ibn Saalih al-Othaymien (moge Allaah hem beschermen).

As-Salaam `alaykoem wa Rahmatoellaahi wa Barakaatoehoe,

Wat volgt,

De laatste tijd verspreidt zich het vieren van `Ied al-Hoebb (valentijnsdag) - speciaal tussen de studentes - en het is een feest van de christelijke feesten.
Het is met roodkleurige kleding en schoenen en ze wisselen rode bloemen uit.
Wij hopen van uwe edelachtbaarheid een verduidelijking van de regelgeving van het vieren van soortgelijke feesten. En wat is uw richtgeving aan de moslims omtrent deze zaken, moge Allaah u beschermen en behoeden.


In de Naam van Allaah, de Barmhartigste, de Genadevolste

Antwoord: Wa `alaykoem as-Salaam wa Rahmatoellaahi wa Barakaatoehoe,

Het vieren van valentijnsdag is niet toegestaan vanwege een aantal factoren,
Ten eerste: Dat het een geinnoveerd feest is, het heeft geen grondslag in de Sharie`ah.
Ten tweede: Dat het uitnodigt naar liefde en verliefdheid.
Ten derde:Dat het uitnodigt naar het bezigzijn van het hart met soortgelijke nutteloze zaken die in tegenstelling zijn tot de leiding van de Vrome Voorgangers (moge Allaah tevreden met hen zijn). Dus het is niet toegestaan dat er op deze dag iets gebeurd van de rituelen van een feest, of het nou eten of drinken of kleding of geschenken of iets anders dan dat is. Het is voor een moslim dat hij edel met zijn Religie is en dat hij geen opportunist is die elke kwaker volgt.

Ik vraag Allaah, de Allerhoogste, dat Hij de moslims toevlucht biedt tegen alle fitan die openlijk zijn en die verborgen zijn, en dat Hij ons beschermt met Zijn Bescherming en Zijn Succes.

Geschreven door Mohammed Saalih al-Othaymien op 05 - 11 - 1420
__________________
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ghorabaa.forumactie.com
 
Yawm al-Hoebb (Valentijnsdag)
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
ghorabaa :: Algemeen-
Ga naar: