ghorabaa

Kitaab wa Soennah
 
IndexPortalRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Verlangen Soelaymaan Ad-Daaraanie heeft gezegd:

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Ghorabaa
Admin
avatar

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

BerichtOnderwerp: Verlangen Soelaymaan Ad-Daaraanie heeft gezegd:   vr mei 23, 2008 9:58 am

Verlangen


Soelaymaan Ad-Daaraanie heeft gezegd:

"Diegene die moeite doet om zuiver te blijven.. voor hem zal gezorgd worden dat hij zuiver blijft. En diegene die zich vuil maakt.. zal triestheid kennen. En aan diegene die het goede verricht tijdens de dag, zal voldoening gegeven worden tijdens de avond. En aan diegene die het goede verricht tijdens de nacht, zal voldoening gegeven worden tijdens de dag. En wanneer de dienaar oprecht een verlangen laat voor Allaah, dan zal Allaah dit verlangen uit zijn wegnemen. Want Allaah is te eervol om het hart van een dienaar te straffen met een verlangen dat hij voor Hem gelaten heeft."

Safatoes-Safwah 2/398
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ghorabaa.forumactie.com
Ghorabaa
Admin
avatar

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

BerichtOnderwerp: Re: Verlangen Soelaymaan Ad-Daaraanie heeft gezegd:   vr mei 23, 2008 9:58 am

Imaam Ibn al-Qayyim (rahimahu Allaah) zei: "De blik is de oorsprong van alle rampen die de mens treffen, want de blik wekt een gedachte op en de gedachte leidt daarna tot een overpeinzing. De overpeinzing wekt een lust op en de lust wekt een wens op. Deze wens wordt steeds vuriger en wordt uiteindelijk een vast voornemen. Zo wordt een daad uiteindelijk verricht, zolang geen enkel obstakel dit verhindert. In verband hiermee werd er gezegd: Geduldig zijn in het neerslaan van de blik is gemakkelijker dan geduldig zijn voor de pijn die [veroorzaakt wordt door hetgeen] erop volgt.'"

(Al-jawaab al-kaafi, blz. 106)
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ghorabaa.forumactie.com
Ghorabaa
Admin
avatar

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

BerichtOnderwerp: Re: Verlangen Soelaymaan Ad-Daaraanie heeft gezegd:   vr mei 23, 2008 9:59 am

'Wie het strijden volledig opgeeft, zijn religieuze motivatie zal zwak
worden en zijn motivatie om zijn verlangens te volgen worden sterk,
maar wanneer hij zichzelf traint tegen zijn verlangens, dan kan hij ze
verslaan wanneer hij het maar wil.'

[`Uddat al-Saabireen, 1/46]
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ghorabaa.forumactie.com
Ghorabaa
Admin
avatar

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

BerichtOnderwerp: Re: Verlangen Soelaymaan Ad-Daaraanie heeft gezegd:   vr mei 23, 2008 10:00 am

Saydul-khatir - Een Uitgesteld Antwoord

--------------------------------------------------------------------------------

Saydu l-Khatir - Een uitgesteld antwoord
- ibnu l-Jawzi, rahimahu-Allaah-

[al-Hamdulillhi Rabbi l-'Aalamin, was-Salatu was-Salmu 'ala l-Haadi l-Aameen, Rassulin 'laminah wa l-Umiyyn.. al-Mursali rahmatan li l-'lamn...


Terwijl hij met zichzelf praatte, beschuldigde Al-Jawzi zijn ziel op een zachte manier. Hij zei:

'Ik zag dat ik in de problemen zat, dus deed ik du'aa-e, vragend naar hulp en troost. Het antwoord op mijn du'aa-e leek te zijn uitgesteld, dus werd mijn ziel onrustig en ongerust.'Ik berispte het, echter zeggende:

"Wee jou, kijk aandachtig naar jezelf, ben jij het eigendom of ben jij de eigenaar? Ben jij degene die bestuurt wordt of ben jij degene die bestuurt? Ben jij je er niet van bewust dat deze wereld het onderkomen van beproevingen (testen) is voor jou? Als jij ernaar verlangt, dat je doelen worden verwezenlijkt en je ongeduldig wordt wanneer dat niet gebeurt, waar is dan jouw test? Is het niet de ultieme test wanneer je het tegenovergestelde krijgt van wat jij verlangde?Dus, (geachte rusteloze ziel) probeer de betekenis van het woord 'abd te begrijpen, en hetgeen bij jou geliefd is zal waardeloos worden, en hetgeen moeilijk is zal makkelijk worden."Nadat hij (de ziel) had overwogen wat ik had gezegd, was het een beetje gerustgesteld.Ik informeerde hem (de ziel), dat ik een tweede argument had, en dus zei ik:

"Allaah ('azza wa Jall) is een noodzakelijke voorwaarde voor het bereiken van welke doel dan ook; toch sommeer je jezelf niet om te werken voor Zijn ('azza wa Jall) tevredenheid. Dit is onwetendheid, aangezien de zaak het tegenovergestelde zou moeten zijn van wat jij begeert, hoofdzakelijk omdat jij degene bent die het eigendom is (een eigenaar heeft). (Je zou moeten opmerken) dat de welbewuste 'Abd (dienaar) er zeker van moet zijn dat hij de rechten vervult vanwege zijn Meester, en dat het niet noodzakelijk is dat Hij ('azza wa Jall) aan Al-'abd geeft wat hij begeert of waar hij van houdt."Ik maakte hem (de ziel) rustiger, en ik zei toen dat ik een derde argument had, en dus zei ik:

"Jij bent in de veronderstelling dat het antwoord op jouw du'aa-e traag komt; maar jij was hier verantwoordelijk voor omdat je de deur van het antwoord (op jouw du'aa-e) hebt gesloten vanwege jouw constante zondigheid. Als jij echter de deur opent [door het ontwikkelen van Taqwa voor Allaah ('azza wa Jall), dan zou het antwoord (op jouw Du'aa) sneller aankomen, want het hebben van Taqwa voor Allaah ('azza wa Jall) is de oorzaak van alle comfort (troost)."Allaah zegt:

"... En wie Allah vreest (Taqwa), die zal Hij een oplossing geven. En Hij voorziet hem van waar hij het niet verwacht..." [At-Talaaq (65):2-3]

Dus, begrijp dat als je deze Taqwa voor Hem (subhaanahu wa ta'aala) niet ontwikkelt, het resultaat anders zal zijn dan je verwacht. Wee mij vanwege het dronkenschap van verstandloosheid welke sterker werd dan iedere dronkenschap die de doelen van de ziel confronteren om te voorkomen dat deze hun verwachtingen kunnen bereiken. Hij (de ziel) wist dat dit de waarheid was, en dus werd het nog rustiger.Ik zei tegen hem (de ziel):

"Ik heb een vierde argument voor jou, en dat is dat je een bepaald antwoord (op jouw du'aa) zoekt; je bent je echter niet bewust van de gevolgen die eruit zouden voortkomen (als aan jou werd geschonken wat je verlangt) want wat je nastreeft zou schadelijk voor je kunnen zijn. In deze staat ben je als een kind met koorts dat vraagt om snoep."(O ziel) wees je bewust dat jouw Meester welbewuster is over jouw welzijn dan dat jij dat bent." Zoals Hij ('azza wa Jall) zegt:"... Maar het kan zijn dat jullie afkeer van iets hebben, terwijl het goed is voor jullie..." [Surat al- Baqarah (2):216]"Toen dit duidelijk werd voor de ziel, werd het nog rustiger. Ik zei toen tegen hem:

"Ik heb een vijfde argument voor jou, en dat is dat jouw eisen jouw beloningen zouden verminderen en jouw status (bij Allaah) zou verminderen. Echter, als je datgene zou vragen wat goed is voor jouw eeuwige verblijfplaats (Al-Aakhirah), dan zou dat beter zijn voor jou. (O ziel) het is erg belangrijk dat je begrijpt wat ik heb uitgelegd."Hij (de ziel) zei:

"Ik kronkelde in de tuin van jouw uitleg, en zo doolde ik rond toen ik het begreep."
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://ghorabaa.forumactie.com
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Verlangen Soelaymaan Ad-Daaraanie heeft gezegd:   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Verlangen Soelaymaan Ad-Daaraanie heeft gezegd:
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
ghorabaa :: Tazkiyah/ Zuivering van de Ziel-
Ga naar: