ghorabaa
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
ghorabaa

Kitaab wa Soennah
 
IndexPortalRegistrerenInloggen

 

 Wat is uw advies voor bepaalde jongeren die elkaar beschuldigen zonder bewijs?

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Ghorabaa
Admin
Ghorabaa

Aantal berichten : 703
Registration date : 17-05-08

Wat is uw advies voor bepaalde jongeren die elkaar beschuldigen zonder bewijs? Empty
BerichtOnderwerp: Wat is uw advies voor bepaalde jongeren die elkaar beschuldigen zonder bewijs?   Wat is uw advies voor bepaalde jongeren die elkaar beschuldigen zonder bewijs? Icon_minitimezo maa 08, 2009 11:33 pm

Wat is uw advies voor bepaalde jongeren die elkaar beschuldigen zonder bewijs?

Vraag: Edele Shaych, wij merken op dat sommige jongeren graven in elkaars geloofsovertuigingen en elkaar beschuldigen zonder kennis, terwijl zij degenen zijn die wij beschouwen als de mensen van het goede. Wij wensen dat u ons een advies geeft voor dit soort jongeren?

Antwoord: Alle lof is aan Allaah. Zegeningen en Vrede met de Boodschapper van Allaah, met zijn Familie en zijn Metgezellen. Wat volgt:

Beschuldigingen zijn van twee soorten:

Een soort: die nergens op gebaseerd is, wat die beschuldiging noodzakelijk maakt.

Een andere soort: die gebaseerd is op een aanwijzing of op (meerdere) aanwijzingen. In dit geval wordt degene die het zegt niet verweten. Bijvoorbeeld als iemand - van degenen die zichzelf toeschrijven aan de methodiek van Ahl as-Soennah wal-Jamaa`ah en de weg van de Selef - gezien wordt terwijl hij loopt met Hizbies of met hen zit en met hen lacht, en hij werd geadviseerd maar hij heeft het advies niet geaccepteerd. In dit geval, als hij wordt beschuldigd dat hij een hizbie is, dan heeft deze beschuldiging een grondige reden. Wordt er aan toegevoegd dat deze persoon de Hizbies verdedigt in zijn spreken, dan is de aanwijzing nog groter, en ondersteunend, en de sterkte van de beschuldiging wordt daardoor duidelijk, waaronder hetgeen wat sommigen van de Selef zeiden:

"Wie zijn innovatie voor ons verbergt, kan zijn vrienden niet verbergen" [1]

Wat betreft als de beschuldiging geen grondige reden heeft; noch met een aanwijzing, noch met iets duidelijks, dan is dit de tweede soort, welke verboden is ten opzichte van degene die beschuldigd wordt, dat hij beschuldigt wordt zonder enige aanwijzing. Deze persoon (die beschuldigd zonder bewijs) dient geadviseerd te worden. Het is verplicht voor hem om Allaah te vrezen en hij dient het spreken waarin verlaging van mensen zit of beschuldigingen jegens hen zonder recht te laten, omdat dit niet toegestaan is. Het brutaal zijn ten opzichte van de eer van zijn broeder zonder recht is niet toegestaan zoals wij zeiden. Het is reeds voorgegaan dat roddel verboden is.

Roddel: Hetgeen waarmee verlaging van zijn broeder bedoeld wordt. Maar als er met roddel het beschermen van de religie bedoeld wordt en het verdedigen ervan, dan is de eer van de moslim toegestaan vanwege dit doel. De Profeet صلى الله عليه وسلم heeft gezegd:

Weten jullie wat roddel is?

Zij (de Metgezellen رضي الله عنهم) zeiden:

Allaah en Zijn Boodschapper weten het beste.

Hij zei:

Dat jij jouw broeder vermeldt met datgene wat hij haat.

Er werd gezegd:

En in het geval dat mijn broeder hetgeen wat ik zeg in zich heeft?

Hij zei:

Als hij datgene wat jij zegt in zich heeft, dan heb jij over hem geroddeld, en als hij datgene niet in zich heeft dan heb jij over hem gelasterd.

Overgeleverd door Moslim. [2]

Het is reeds duidelijk geworden door middel van datgene wat vermeldt is dat het verschil is dat de bedoeling met het spreken het verdedigen van de Religie is.

Wat betreft wanneer het gebeurd uit verlaging van een persoon, het openbaren van zijn gebreken zonder recht, dan is dit de verboden roddel.

Met Allaah is het Succes.

Shaych Ahmed bin Yahyaa an-Najmie

Bron: Al-Fataawaa al-Jaliyyah `an al-Manaahij ad-Da`awiyyah Vraag 96

____________________________________
[1] Overgeleverd door Ibn Battah in al-Iebaanah al-Koebraa nr. 420 op gezag van al-Awzaa`ie رحمه الله .
[2] Overgeleverd door al-Iemaam Moslim in het Boek van Goede Manieren, Hoofdstuk: Het Verbod op Roddelen, van de Hadieth van Abie Hoerayrah رضي الله عنه .
Terug naar boven Ga naar beneden
https://ghorabaa.forumactie.com
 
Wat is uw advies voor bepaalde jongeren die elkaar beschuldigen zonder bewijs?
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
ghorabaa :: Algemeen-
Ga naar: